Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Στοχασμός είναι το άδειασμα του νου από το γνωστό....

Κρισναμούρτι, από το βιβλίο Στη σιγή του νου.

Στοχασμός είναι άδειασμα του νου από το γνωστό. Το γνωστό είναι το παρελθόν. Το άδειασμα δεν είναι το τέλος της συσσωρεύσεως, αλλά μάλλον σημαίνει να μην συσσωρεύεις καθόλου. Εκείνο που υπήρξε μπορεί να αδειάσει μόνο στο τώρα, όχι με την σκέψη  αλλα με την δράση, με το να κάνεις εκείνο που είναι. Το παρελθόν είναι η κίνησης από συμπέρασμα σε συμπέρασμα και η κρίσης εκείνου που είναι από το συμπέρασμα. Κάθε κρίση είναι συμπέρασμα, είτε ανήκει στο παρελθόν είτε στο παρόν και είναι αυτό το συμπέρασμα που εμποδίζει το συνεχές άδειασμα του νου από το γνωστό. Διότι το γνωστό είναι πάντα συμπέρασμα, καθορισμός.
Το γνωστό είναι η δράση της θελήσεως και η θέληση σε λειτουργία είναι η συνέχιση του γνωστού, επομένως η δράση της θέλησης δεν είναι δυνατόν να αδειάσει το νου. Τον άδειο νου δεν μπορείς να τον αγοράσεις στο βωμό της απαιτήσεως, γεννιέται όταν η σκέψης έχει επίγνωση των δικών της δραστηριοτήτων- όχι ο σκεπτόμενος που έχει επίγνωση της σκέψεως του.
Στοχασμός είναι η αθωότης του παρόντος και επομένως είναι πάντα μόνος. Ο νους που είναι τελείως μόνος, που δεν τον αγγίζει η σκέψη παύει να συσσωρεύει. Έτσι το άδειασμα του νου είναι πάντα στο παρόν. Για τον νου που είναι μόνος, το μέλλον- που ανήκει πάντα στο παρελθόν-σταματάει. Στοχασμός είναι  κίνηση, όχι συμπέρασμα, όχι τέρμα που πρέπει να φτάσει κανείς...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.