Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Oρισμός και μέτρο της Υγείας- Ομοιοπαθητική Συνέχεια στο συναισθηματικό επίπεδοΟ ορισμός της Υγείας στο συναισθηματικό επίπεδο
Στο συναισθηματικό επίπεδο, η ασθένεια που καταλαμβάνει ένα άτομο και το δεσμεύει είναι το υπερβολικό πάθος ( πάθος ως γενικότερη έννοια και όχι μόνο ως δευτερεύον αισθησιακό στοιχείο).
Υπερβολικό και άμετρο, το πάθος για οτιδήποτε φανερώνει ένα βαθμό ανισορροπίας στο συναισθηματικό επίπεδο. Για παράδειγμα, όταν ένα τραυματικό, ασυγκράτητο ερωτικό πάθος για ένα άλλο πρόσωπο φτάνει σε τέτοιο σημείο που η δολοφονία αυτού του προσώπου αναζητείται ως μόνη λύση και λύτρωση από τη ζήλεια, τότε σίγουρα έχουμε μια αρρωστημένη κατάσταση και όχι μια κατάσταση αγάπης ή έρωτα. Το πάθος, που για οποιαδήποτε αιτία, ακόμα και για την πιο σοβαρή, οδηγεί το άτομο στο σημείο να ενεργεί καταστροφικά σε βάρος άλλων, είναι σαφώς μια κατάσταση ασθένειας. Μια υγιής κατάσταση συναισθημάτων ποτέ δε φτάνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσει την καταστροφή, αλλά τείνει περισσότερο ν’ ακολουθήσει το « παν μέτρον άριστον» των αρχαίων Ελλήνων.
Φανατικές ή δογματικές ιδέες και τάσεις, που διαχωρίζονται από τη λογική και την κατανόηση, δείχνουν κάποιο βαθμό μη υγιούς συναισθηματικής περιπλοκής και συνήθως οδηγούν σε κάποια μορφή καταστροφικότητας, ατομικής ή συνολικότερης. Παθιασμένη αγάπη για κάποιον ( ή κάποια) μπορεί να σημαίνει ότι ο βαθμός προσκόλλησης είναι τόσο έντονος, ώστε, αν η αγάπη αυτή δε βρίσκει ανταπόκριση, το ερωτευμένο άτομο, από απελπισία προερχόμενη από βαθιά συναισθηματική ασθένεια, είναι δυνατό να καταφύγει σε κάποιο είδος εγκλήματος ( δολοφονία ή αυτοκτονία).
Πολύ συχνά συγχέουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες και ανασφάλειες με τον πραγματικό έρωτα και την αφοσίωση. Τα δυο τελευταία προϋποθέτουν προσφορά χωρίς επιφυλάξεις. Η συναισθηματική προσκόλληση, όμως, συνεχώς απαιτεί από τους άλλους, με το πρόσχημα της προσφοράς. Βέβαια, το αντίθετο του πάθους- η απάθεια- δεν είναι επίσης επιθυμητή κατάσταση. Πρόκειται για μια υπερβολικά αρρωστημένη συναισθηματική κατάσταση, παρά πολύ συγγενή με την ιδέα του θανάτου. Το επιθυμητό, μια κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης, χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και δημιουργικότητα. Δεν είναι παθητική, αδιάφορη ή καταστροφική. Είναι μια κατάσταση αγάπης και θετικών συναισθημάτων και όχι μίσους, όπου κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα.
Για να δικαιολογήσουν την καταγωγή και τον προορισμό τους, τα ανθρώπινα όντα πρέπει να ξεπεράσουν την ζωώδη φύση τους. Πρέπει να καταβάλουν συνειδητές προσπάθειες ώστε να ελέγχουν όχι τόσο το φυσικό τους σώμα, όσο το διανοητικό και συναισθηματικό τους επίπεδο.
Πιστεύω πως έγινε ξεκάθαρο τώρα ότι το πάθος πηγάζει μάλλον από την αδυναμία, παρά από τη δύναμη του συναισθηματικού επιπέδου. Έτσι ο ορισμός γι’ αυτό το επίπεδο θα πρέπει να είναι:
Υγεία στο συναισθηματικό επίπεδο είναι η ελευθερία από το πάθος που έχει ως αποτέλεσμα μια δυναμική κατάσταση πραότητας και ηρεμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.