Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Eπιστήμη και Γνώση- Στοχασμοί Γκαίτε" Ορισμένα βιβλία φαίνεται πως γράφτηκαν όχι για να διδάσκεται κανείς από αυτά αλλά για να μάθει ότι ο συγγραφέας ήξερε κάτι".


'' Η σοφία βρίσκεται μόνο στην αλήθεια"


'' Ο κόσμος είναι μια καμπάνα που έχει κάποια ρωγμή: αντί για ήχο βγάζει πλατάγισμα."


" Οι άνθρωποι των γραμμάτων είναι συνήθως γεμάτοι εμπάθεια, όταν αντικρούουν απόψεις. Όποιον πλανάται τον βλέπουν αμέσως σαν θανάσιμο εχθρό."


" Κατά βάση γνωρίζει κανείς μόνο αν έχει λίγες γνώσεις, με τις γνώσεις μεγαλώνει και η αμφιβολία."" Η επιστήμη εμποδίζεται πολύ να προχωρήσει εξαιτίας του ότι ασχολείται με αυτό που δεν αξίζει ή που δεν μπορεί να το γνωρίσει ο άνθρωπος."


'' Σε όλους τους καιρούς μόνο τα άτομα  εργάζονται για την γνώση, όχι η εποχή. Η εποχή ήταν αυτή που θανάτωσε τον Σωκράτη, η εποχή αυτή που ανέβασε τον Ιωάννη Χιούς στην πυρά: Οι εποχές έχουν μείνει πάντα ίδιες."


" Θεμιτή χαρακτηρίζω μια επιστημονική υπόθεση που την διατυπώνει κανείς κατά κάποιον τρόπο σαν ένα παιχνίδι, περιμένοντας έπειτα από την σοβαρή φύση να  την αναιρέσει."


" Λένε πως  ανάμεσα σε δυο αντίθετες γνώμες βρίσκεται η αλήθεια. Με κανέναν τρόπο! Στο ενδιάμεσο βρίσκεται το πρόβλημα, το Αδιόρατο, η αένα ενεργητική ζωή που την στοχάζεται κανείς γαλήνια."


" Κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι νέο και σημαντικό, η μάζα αναρωτιέται για τη χρησιμοτητά του,και δεν έχει άδικο: γιατί η μάζα μόνο διαμέσου της χρησιμοτητάς μπορεί να αντιληφθεί την αξία ενός πράγματος."


" Στην ιστορία της φυσικής επιστήμης διαπιστώνει κανείς ότι οι ερευνητές προχωρούν πολύ βιαστικά από την παρατήρηση του φαινομένου στη διατύπωση της θεωρίας και ότι με αυτό γίνονται ανεπαρκείς και υποθετικοί."


" Το φαινόμενο δεν είναι κάτι ανεξάρτητο από τον παρατηρητή, απεναντίας έχει διαχυθεί στην ατομικοτητά του και έχει διαπλεχτεί με αυτήν."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.