Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

AΓΑΠΗ

αποσπάσματα από το βιβλίο Σκέψεις και Δοκίμια του Έρμαν Έσσε για την Αγάπη...

" Η αγάπη είναι ένα εκπληκτικό πράγμα, ακόμα και στην τέχνη. Μπορεί να κάνει αυτό που καμμιά παιδεία, καμμιά κριτική, καμμιά λειτουργία του νου δεν μπορεί, συγκεκριμένα, να συνδέσει τους πιο απομακρυσμένους πόλους, να πλησιάσει το πιο παλιό με το πιο καινούργιο. Υπερβαίνει τον χρόνο λειτουργώντας σαν κέντρο ως προς κάθε τι. Μόνο αυτή μας δίνει τη βεβαιότητα, μόνο αυτή είναι σωστή, γιατί δεν ενδιαφέρεται αν είναι σωστή ή όχι."


" Με την αγάπη συμβαίνει το ίδιο που συμβαίνει και με την τέχνη: αυτός που μπορεί να αγαπήσει τα μεγάλα πράγματα λίγο μόνο είναι φτωχότερος από αυτόν που μπορεί να αγαπήσει τα μικρά πράγματα με πάθος."

" Είχε αγαπήσει και αγαπώντας βρήκε τον εαυτό του. Ώστοσο οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν για να χάσουν τον εαυτό τους."

" Είναι αδύνατο να αγαπήσει κανείς τους άλλους όταν δεν αγαπάει τον εαυτό του. Το μίσος για τον εαυτό μας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τον πιο κραυγαλέο εγωισμό, οδηγεί στο τέλος στην ίδια απάνθρωπη απομόνωση και απελπισία."

" Έμαθα πάνω απ' όλα ότι αυτά τα μπιχλιμπίδια, τα είδη της μόδας και της πολυτέλειας, δεν είναι φτηνά και άχρηστα πράγματα, οι εφευρέσεις αρπακτικών εμπόρων και μεταπρατών, αλλά δικαιωμένα, όμορφα και ποικιλόμορφα, ένας μικρός ή, μάλλον, ένας μεγάλος κόσμος αντικειμένων, που όλα- από την πούδρα και το άρωμα μέχρι τα παπούτσια του χορού, από τα δαχτυλίδια ως τις ταμπακιέρες, από τις αγκράφες ως τις τσάντες- έχουν ένα μόνο σκοπό: να υπηρετήσουν την αγάπη, να εκλεπτύνουν τις αισθήσεις, να εμφυσήσουν ζωή σε ένα νεκρό περιβάλλον, και να μας προικίσουν με μαγικό τρόπο με καινούργια όργανα του έρωτα. Αυτή η τσάντα δεν ήταν τσάντα, αυτό το πορτοφόλι δεν ήταν πορτοφόλι, αυτά τα λουλούδια δεν ήταν λουλούδια, αυτή η βεντάλια δεν ήταν βεντάλια, όλα ήταν η απτή ουσία του έρωτα, της μαγείας, των ερωτοτροπιών, ήταν αγγελιοφόροι, λαθρέμποροι, όπλα, κραυγές μάχης."
" Τα περισσότερα πράγματα που κάνουμε στη ζωή, ακόμα και αν οι αιτίες που δίνουμε είναι άλλες, τα κάνουμε εξ αιτίας των γυναικών."

" Για δυο ανθρώπινες υπάρξεις που η μια εξαρτάται από την άλλη το να ζήσουν εν ειρήνη  είναι το πιο σπάνιο και πιο δύσκολο πράγμα απ'όλα τα ηθικά και διανοητικά επιτεύγματα."

" Υπερεκτιμούμε κάθε τι στο οποίο τοποθετούμε την αγάπη μας, και γι αυτό τον λόγο καμμιά φορά η αγάπη χρειάζεται τον αντίλογο και την κριτική, γιατί η αγάπη μόνο είναι ζωντανή και πολύτιμη, όχι το αντικειμενό της."

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.