Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

H Πορεία- Ασκητική Ν.Καζαντζάκης

Μα εξάφνου μια σπαραχτικιά κραυγή μέσα μου: " Βοήθεια". Ποιός φώναξε;
Μάζωξε τη δύναμη σου και αφουγκράσου, όλη η καρδιά του ανθρώπου είναι μια κραυγή. Ακούμπησε απάνω στο στήθος σου να την ακούσεις, κάποιος μέσα σου αγωνίζεται και φωνάζει.
Χρέος σου, σε πάσα στιγμή, μέρα και νύχτα, σε χαρά και θλίψη, μέσα από την καθημερινήν ανάγκη, να ξεχωρίσεις την Κραυγή τούτη, να την ξεχωρίσεις ορμητικά ή συγκρατημένα, όπως βολεί στη φύση σου, γελώντας ή κλαίγοντας, ενεργώντας ή στοχαζόμενος, και να μάχεσαι να νιώσεις ποιος είναι αυτός που κιντυνεύει και φωνάζει, και πως μπορούμε εμείς να στρατευτούμε, όλοι μαζί και να τόνε λευτερώσουμε.
Μέσα στην πιο μεγάλη χαρά μας ένας μέσα μας φωνάζει: " Πονώ! θέλω να ξεφύγω από τη χαρά σου! Πλαντώ!"
Μέσα στην πιο μεγάλη απελπισία μας ένας μέσα μας φωνάζει: " Δεν απελπίζουμαι! Παλεύω! Γαντζώνουμαι απάνω από την κεφαλή σου, ξεθηκαρώνω από το σώμα σου, ξεθηκαρώνω από της γης, δε χωρώ σε μυαλά, σε ονόματα, σε πράξεις!"

Μέσα από την πλατιά αρετή μας ένας ανασηκώνεται, απελπισμένος και φωνάζει:" Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνέψω, μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δεν με χωράει, σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν το θέλω!"
 Ακούω την άγρια κραυγή και ανατινάζουμαι. Μέσα μου, η αγωνία που ανηφορίζει συντάζεται, για πρώτη φορά, σε ακέραιη ανθρώπινη φωνή, στρέφεται κατά πρόσωπο και με φωνάζει- καθαρά, με το ονομά μου, με το ονομά του γονιού μου και της ράτσας μου!
Είναι η μεγάλη κρισιμη στιγμή. Είναι το σύνθημα της Πορείας. Αν δεν ακούσεις την Κραυγή τούτη να σκίζει τα σωθικά σου, μην ξεκινήσεις!
Ξακλούθα με υπομονή, με υποταγή την ιερή θητεία σου στον πρώτο, στο δεύτερο, στον τρίτο βαθμό της προετοιμασίας.
Κι αφουγκράζου: Στον ύπνο, στον έρωτα, στη δημιουργία, σε μιαν αφιλόκερδη σου περήφανη πράξη ή μέσα σε βαθιά απελπισμένη σιωπή, ξάφνου μπορεί να ακούσεις την Κραυγή και να κινήσεις.
Ως τώρα έρεε η καρδιά μου, άνεβαινε, κατέβαινε με το Σύμπαντο. Μα ως ακούσα την Κραυγή, το σπλάχνο μου και το Σύμπαντο χωρίστηκαν σε δυο στρατόπεδα.
Κάποιος μέσα μου κιντυνεύει, σήκωσε τα χέρια του και μου φωνάζει: " Σώσε με!" Κάποιος μέσα μου ανεβαίνει, παραπατάει και φωνάζει: " Βοήθεια!"
Ποιά στράτα από τις δύο αιώνιες να διαλέξω; Ξαφνικά νογώ, από την απόφαση μου τούτη κρέμεται όλη μου η ζωή, κρέμεται όη η ζωή του Σύμπαντου.
Από τις δυό στράτες, διαλέγω τον ανήφορο. Γιατί; Χωρίς νοητά επιχειρήματα, χωρίς καμία βεβαιότητα, κατέχω πόσο ανήμπορος στην κρίσιμη τούτη στιγμή είναι ο νούς και όλες οι μικρές βεβαιότητες του ανθρώπου.
Διαλέγω τον ανήφορο, γιατί κατά κει με σπρώχνει η καρδιά μου. " Απάνω! Απάνω! Απάνω!" φωνάζει η καρδιά μου, και την ακολουθώ με επιστοσύνη.
Νιώθω, αυτό ζητάει από μένα η τρομερή αρχέγονη Κραυγή. Πηδώ στο πλευρό της! Ταυτίζω τη μοίρα μου μαζί της.
Κάποιος μέσα μου αγωνίζεται να ανασηκώσει ένα βάρος, να αναμερίσει τη σάρκα και το νου, νικώντας τη συνήθεια, την τεμπελιά και την ανάγκη.
Δεν ξέρω από που έρχεται και που πάει. Μέσα στο εφήμερο στήθος μου αδράχνω την πορεία του, αφουγκράζομαι το αγκομαχητό του, ανατριχιάζω αγγιζοντας τον.
Ποιός είναι; Στήνω το αυτί, θέτω σημάδια, οσμίζουμαι τον αγέρα. Ανηφορίζω, ψάχνοντας προς τ' απάνω, αγκομαχώντας.
Αρχίζει η φοβερή, η μυστική Πορεία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.